Gebraden gehakt

Een haast vergeten Nederlandse vleeswaar.

Ingrediënten per kilo vlees

Bereiding

Verwarm de oven voor op 140 °C.
Maal het vlees met de sjalot door de grove schijf.
Werk de rest van de ingrediënten door de farce.
Maal de farce door de fijne schijf.
Vul een broodvorm met de farce. Zorg dat er geen lucht wordt ingesloten en strijk de bovenkant helemaal glad met water en een spatel.

Voor een volle 2½ -litervorm L x B x H = 32 cm x 11 cm x 8 cm (2½ kilo farce)
Bak het gehakt 30 minuten op 140 °C en 120 minuten op 100 °C.
Als het goed is, is de kerntemperatuur dan 72 °C of hoger.

Voor een volle 2-litervorm L x B x H = 27 cm x 11 cm x 8 cm (2 kilo farce)
Bak het gehakt 30 minuten op 140 °C en 99 minuten op 100 °C.
Als het goed is, is de kerntemperatuur dan 72 °C of hoger.

Voor een driekwartvolle 2-litervorm L x B x H = 27 cm x 11 cm x 8 cm (1½ kilo farce)
Bak het gehakt 30 minuten op 140 °C en 75 minuten op 100 °C.
Als het goed is, is de kerntemperatuur dan 72 °C of hoger.

Voor een volle 1-litervorm L x B x H = 24 cm x 9 cm x 7 cm (1 kilo farce)
Bak het gehakt 30 minuten op 140 °C en 80 minuten op 100 °C.
Als het goed is, is de kerntemperatuur dan 72 °C of hoger.

Buiten de oven laten afkoelen. Eventueel de nog vloeibare gelei afgieten. Heerlijk uit het vuistje of in plakjes op brood.