Oliebollen

Een snel recept voor luxe oliebollen. Dit recept is een variatie op het recept van mijn moeder – die gebruikte 50 gram broodgist – en zij had het weer ontfutseld aan een banketbakker. Door het toevoegen van soezendeeg worden de oliebollen extra lekker en luchtig.

Ingrediënten voor 40 oliebollen

Voor de vulling:

Voor het gistdeeg:

Voor het soezendeeg:

Voor het frituren:

Bereiding

Maak de vulling:
Was de krenten en de rozijnen en laat ze een nacht wellen in koud water. Snijd de sukade, de kersen en indien nodig de oranjesnippers in klein stukjes. Giet de krenten en rozijnen af en doe er vijf eetlepels suiker door, goed vermengen en dan de stukjes gekonfijt fruit toevoegen. Alles weer goed mengen en wegzetten tot gebruik. Als er geen kinderen mee-eten houdt niemand u tegen om er nog een glaasje rum bij te gieten en/of wat gesnipperde gekonfijte gember.

Maak het gistdeeg:
Neem een grote bak en vermeng de bloem met het bakpoeder, de suiker en het zout. Verwarm de melk tot handwarm, giet de warme melk en het oranjebloesemwater bij het meel en roer er met één hand een beslag van.

Maak het soezendeeg:
Smelt 100 gram boter in 20 centiliter water. Houd een garde gereed en gooi in één keer de bloem in het hete water. Goed kloppen met de garde zodat er een glad deeg ontstaat. Het deeg nog twee minuten blijven kloppen. Neem dan de pan van het vuur en klop snel twee eieren door het deeg. Als het deeg weer mooi glad is, het derde ei erdoor kloppen en daarna het vierde. Als u een glad soezendeeg hebt, de pan weer op het vuur zetten en al kloppend goed heet laten worden.

Maak het oliebollenbeslag:
Vermeng vervolgens het soezendeeg met het gistdeeg en roer daarna de vruchtjes door het mengsel van de twee degen tot u een mooi homogeen beslag hebt. Omdat u bakpoeder gebruikt, hoeft het deeg niet uren te rijzen. Laat het een kwartiertje staan, terwijl u de olie verhit in de grootste pan die u hebt.

Gooi een theelepel beslag in de olie om te testen. Als het beslag niet meer naar de bodem zakt is de olie heet genoeg. Laat de olie niet te heet worden, omdat de oliebollen anders donker worden zonder dat ze gaar zijn. Zes minuten frituren op 170 °C is meestal goed. Zet het beslag naast de frituurpan. Neem twee opscheplepels. Neem een schep oliebollenbeslag op de ene lepel en schuif het beslag met de holle kant van de andere lepel in de hete olie. Bak steeds slechts een paar oliebollen tegelijk, de oliebollen draaien zichzelf om als de onderkant gaar is (soms valt een exemplaar dusdanig niet-bollig uit dat enige hulp noodzakelijk is). Bak ze mooi bruin, neem ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze heet uitlekken op vier lagen keukenpapier. Heet, lauw of koud opdienen. Doe er op het laatste moment een flinke hoeveelheid poedersuiker over.